Snel en eenvoudig BTW berekenen

Snel en eenvoudig BTW berekenen

Belasting

In Nederland betalen we 21% of 9% BTW, afhankelijk van het type artikel of dienst dat wordt verkocht. Hoe werkt het ook alweer precies met de BTW? Lees het in dit artikel.

Belasting op Toegevoegde Waarde

BTW staat voor Belasting op Toegevoegde Waarde. Dit is een belasting die in Nederland wettelijk moet worden geheven op alle producten en diensten die worden verkocht (en waar dus een toegevoegde waarde is). Deze belasting is een percentage van de waarde van de goederen of diensten. Er is een zeer beperkt aantal uitzonderingen, maar op alle andere goederen en diensten geldt dat er BTW geheven moet worden. Dat kan 9% zijn voor artikelen die als eerste levensbehoefte worden aangemerkt, zoals voedingsmiddelenen, (onbewerkte) groente en fruit, water, geneesmiddelen, kunst en boeken. De meeste artikelen en diensten worden echter belast met 21% BTW. Alleen consumenten dienen BTW te betalen en de verkoper is verplicht het ontvangen BTW-bedrag aan de fiscus af te dragen. Bedrijven en organisaties die BTW afrekenen kunnen deze bij de belastingdienst terugvorderen. Daarvoor is wel het hebben van een BTW-nummer en het voeren van een BTW-administratie verplicht.

BTW berekenen

In Nederland dienen alle artikelen en diensten die bestemd zijn voor consumenten prijzen te tonen die inclusief de verschuldigde BTW zijn. Zo weet de consument direct wat hij of zij in totaliteit kwijt zal zijn. Het is verboden om prijzen aan te bieden en daar later nog BTW bovenop te rekenen. In het zakelijke verkeer is het wel toegestaan om prijzen exclusief BTW te noemen. Op de factuur dient de ondernemer dan evengoed BTW bovenop de overeengekomen prijs te berekenen, maar de kopende partij kan (mits deze aan de eisen voldoet), die BTW bij de fiscus terugvorderen, en betaalt daardoor feitelijk de prijs zonder BTW.

Als verkoper heb je vaak een bepaalde prijs in gedachten die je voor jouw goederen of diensten wilt ontvangen. Dat is dan een prijs gebaseerd op jouw inkoop en kosten en zonder BTW, want het BTW-bedrag komt niet ten goede aan jouw marge. Je dient het af te dragen aan de belastingdienst. Toch moet je een prijs inclusief BTW altijd berekenen op een factuur. Het kan soms lastig zijn om van bruto naar netto te gaan of andersom. Gelukkig zijn daarvoor hulpmiddelen die deze berekening een stuk makkelijker maken. Zo zijn er websites die BTW rekenen eenvoudig voor jou uitvoeren. Je geeft aan of het bedrag inclusief of exclusief de BTW is en de website rekent voor jou de BTW uit en toont alle bedragen: Bruto, netto en het BTW-bedrag zelf. Heel handig en heel vlot!