Zelf boekhouding doen of accountant inschakelen?

Zelf boekhouding doen of accountant inschakelen?

ZZP

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) sta je voor cruciale beslissingen, waaronder de aanpak van je boekhouding. De keuze tussen zelf je boekhouding doen of een accountant inschakelen is een belangrijke overweging. In deze uitgebreide gids zullen we de voors en tegens onderzoeken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw behoeften en doelen als ZZP’er.

Waarom is boekhouding belangrijk voor ZZP’ers?

Voordat we duiken in de keuze tussen zelf doen en een professional inhuren, is het essentieel om te begrijpen waarom boekhouding van vitaal belang is voor ZZP’ers. Een nauwkeurige boekhouding biedt inzicht in je financiële situatie, helpt bij belastingaangiften en maakt het gemakkelijker om financiële doelen te stellen en te behalen.

Zelf je boekhouding doen: voordelen en overwegingen

Als ZZP’er heb je de mogelijkheid om zelf je boekhouding te doen. Laten we de voordelen en overwegingen bekijken:

 • Kostenbesparing: Het zelf doen van je boekhouding kan kosten besparen, vooral in de beginfase van je onderneming.
 • Direct inzicht: Je hebt direct inzicht in je financiële situatie en bent volledig betrokken bij elke financiële transactie.
 • Leerproces: Zelf je boekhouding doen biedt de kans om meer te leren over financiën en belastingen, wat waardevol kan zijn voor je bedrijf.

Echter, zelf boekhouden heeft ook enkele nadelen:

 • Tijdrovend: Boekhouden vergt tijd en aandacht, wat ten koste kan gaan van je kernactiviteiten als ondernemer.
 • Kennisvereiste: Je moet bekend zijn met boekhoudprincipes en belastingwetgeving om fouten te voorkomen.

Een accountant inschakelen: voordelen en overwegingen

Aan de andere kant kan het inschakelen van een accountant diverse voordelen bieden:

 • Professioneel advies: Een accountant kan waardevol professioneel advies geven, met name op het gebied van belastingen en financiële planning.
 • Tijdsbesparing: Door een accountant in te schakelen, bespaar je tijd die je kunt besteden aan je bedrijfsactiviteiten.
 • Nauwkeurigheid: Accountants hebben de expertise om ervoor te zorgen dat je boekhouding nauwkeurig en in overeenstemming met de wetgeving wordt uitgevoerd.

Maar ook het inhuren van een accountant heeft enkele overwegingen:

 • Kosten: Het inhuren van een accountant brengt kosten met zich mee die je moet afwegen tegen de voordelen.
 • Minder direct inzicht: Je bent mogelijk minder direct betrokken bij elk detail van je boekhouding.

Welke keuze past het beste bij jou?

De keuze tussen zelf je boekhouding doen of een accountant inschakelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van je financiën, beschikbare tijd en je comfortniveau met boekhouden.

 • ZZP’ers met eenvoudige financiën: Als je bedrijf eenvoudige financiën heeft en je bereid bent om de tijd te investeren in het leren van basisboekhouding, kan zelf doen een geschikte optie zijn.
 • ZZP’ers met complexere financiën: Als je financiën complexer worden en je wilt professioneel advies om belastingen te optimaliseren, kan het inschakelen van een accountant een slimme zet zijn.

Conclusie:

Of je nu kiest voor zelf je boekhouding doen of het inschakelen van een accountant, het is van cruciaal belang om een beslissing te nemen die past bij jouw behoeften en doelen als ZZP’er. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de beste keuze zal afhangen van je specifieke situatie. Vergeet niet dat het regelmatig evalueren van je financiële strategie je zal helpen om succesvol te blijven in je onderneming.